20.04.2024   •     +385 (22) 200 293   •     vz@vzskz.hr
 

 

  21.04.2010 21:31

Zagorski vatrogasci na izgradnji Spomen parka na Kornatima

 

60 pripadnika Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije doputovalo je danas na Kornate kako bi odali počast tragično preminulim kolegama vatrogascima na tom otoku i kako bi se i sami uključili u akciju izgradnje spomen obilježja u sklopu Spomen parka.
Njihovo zaduženje je prikupljanje i prijenos kamena potrebnog za izgradnju Kapelice prema zamisli autora.

S vatrogascima iz Krapinsko-zagorske županije, među kojima su predsatvnici svih gradskih i općinskih VZ, na Kornate je otputovao i Krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić sa zamjenikom Anđelkom Ferekom Jambrekom.
Sa zagorskim predstavnicima je i voditelj marijabistričkog svetišta velečasni Zlatko Koren.

Dana 20.04.2010. godine 60 vatrogasaca iz Krapinsko zagorske županije bilo je na Kornatima kako bi odali počast svojim kolegama vatrogascima te kako bi se uključili u izgradnju spomen parka na tom otoku.

U tom spomen parku bit će 12 križeva, koji će biti izgrađeni na «Velom vrhu» mjestu gdje su stradali vatrogasci, te kapelica Sv. Florijana u podnožju brda. Cijeli taj spomen park ideja je arhitekta Nikole Barišića, a graditelji su vatrogasci Hrvatske koji grade dobrovoljnim radom. Glavni graditelji 12 kamenih križeva je udruga «Suhozid» na čelu s predsjednikom Ivicom Butkovićem. Vatrogasci iz Krapinsko zagorske županije sudjelovali su u prikupljanju i prijenosu kamena za izgradnju kapelice Sv. Florijana na čelu s županom Sinišom Hajdašom Dončićem, županijskim vatrogasnim zapovjednikom i zapovjednikom JVP Grada Krapine Marijanom Lovrenčićem, predsjednikom Vatrogasne zajednice Ivicom Glasom, pročelnikom Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Krapina Draženom Strabićem, rektorom najvećeg Marijanskog svetišta u Hrvatskoj «Majke Božje Bistričke» Zlatkom Korenom. Prije početka rada otišli smo do izgrađenih križeva te smo se molitvom prisjetili stradalih kolega.

Doprinos u tom pothvatu dalo je i 9 vatrogasaca iz JVP Grada Krapine, podatak je tim vrjedniji ako kažemo da postrojba ima 21 zaposlenih, tako da je ~ 42, 8% postrojbe sudjelovalo svojim radom u izgradnji. Vrijedi svakako spomenuti da je i troje vatrogasaca iz Slovenije - PGD (Prostovoljno vatrogasno društvo) Imeno također sudjelovalo u prikupljanju i prenošenju kamena za spomenutu kapelu. Akcija prikupljana kamena trajala je približno 5 sati.

Po povratku svojim kućama na otoku Murteru dočekali su nas prijatelji iz DVD-a Tisno te nas pozvali u svoj vatrogasni dom, gdje su nas ljubazno ugostili i počastili.

Tom prilikom je delegacija upalila lampione kod spomen ploče tragično preminulim vatrogascima iz DVD-a Tisno te smo se upisali u knjigu sućuti. Delegacija je otišla i do njihovih grobova te je molitvom i svijećama još jednom odala počast preminulim kolegama.

izvor: Vatrogasni portal

 

 

HPB: 2390001-1100348865
Broj žiro računa ZAKLADE KORNAT

Copyright © 2024 | Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije | Sva prava pridržana | Web dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja