16.04.2024   •     +385 (22) 200 293   •     vz@vzskz.hr
 

 

  09.05.2017 21:57

Ministar poljoprivrede Tolušić u radnom posjetu Šibensko-kninskoj županiji

 

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u pratnji župana obišao županiju od Knina do Rogoznice.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u pratnji župana obišao županiju od Knina do Rogoznice.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić danas je boravio u Šibensko-kninskoj županiji. Nakon što je na kninskoj tvrđavi otvorio manifestaciju Doručak s hrvatskih farmi u pratnji župana Gorana Pauka posjetio je Drniš. U uredu gradonačelnika Grada Drniša održao je sastanak na kojem se razgovaralo o ruralnom razvoju drniškog kraja te mogućnosti navodnjavanja Petrova polja.

Nakon sastanka u Drnišu, ministar je u pratnji župana i gradonačelnika Šibenika Željka Burića obišao vinograde u Jadrtovcu veličine 309 hektara koji su na pedesetogodišnju koncesiju dani vinogradarima koji na njima prakticiraju ekološki uzgoj autohtonih sorti vinove loze i maslina.

Radi se o sortama:  babić, plavina, debit, maraština, pošip i plavac mali te sortama maslina: oblica, pendolino i lećino od kojih naši iskusni poljoprivrednici dobivaju vina i ulja visoke kvalitete koja uspješno distribuiraju na domaća i strana tržišta.

Na području Donjeg Polja i Jadrtovca se također planira projekt navodnjavanja koji Šibensko-kninska županija priprema zajedno sa Hrvatskim vodama za što bi trebalo biti utrošeno cca 63 milijuna kuna. Do sada je za projektnu dokumentaciju  utrošeno 4.600.717,00 kuna. Radi se o pilot projektu navodnjavanja drvenastih kultura uzgojenih na osvojenim krškim površinama na kojem zadnje tri godine rade  Agronomski fakultet iz Zagreba i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, što je prvo takvo istraživanje stvarnih potreba za navodnjavanje višegodišnjih biljaka na krškim područjima.

Župan je ministra i njegove suradnike odveo u Županijski Centar 112 gdje je ministru predstavljen sustav video nadzora šumskih požara, realiziran projektom HOLISTIC, koji za cilj ima prevenciju uništavanja šumskih područja požarima. S obzirom da je ovaj sustav do sada pokazao odlične rezultate, ministru je predloženo da naša županija bude pilot projekt Hrvatskih šuma koje će implementirati sličan sustav praćenja požara video nadzorom.

Nakon Šibenika, ministar se u Rogoznici susreo s načelnicom Općine Sandrom Jakelić i ribarima koji su mu izložili probleme s kojima se susreću kod iskrcaja ulova. Susreli su se u uvali Peleš u kojoj se planira izgradnja ribarske luke. Već dugi niz godina traži se kvalitetna lokacija koja bi zadovoljila ribare i mještane Rogoznice budući da sadašnja lokacija ribarske luke nije zadovoljavajuća radi prevelike izloženosti valovima. Za sufinanciranje pripreme projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju infrastrukture ribarske luke Peleš  odobreno je 2 milijuna kuna, a nakon  što se izradi dokumentacija za luku Peleš sama izgradnja trebala bi biti sufinancirana od strane Europskih fondova.

 

 

 

 

HPB: 2390001-1100348865
Broj žiro računa ZAKLADE KORNAT

Copyright © 2024 | Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije | Sva prava pridržana | Web dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja