20.04.2024   •     +385 (22) 200 293   •     vz@vzskz.hr
 

 

  20.09.2016 10:02

Svečano pušten u rad sustav video nadzora šumskih požara

 

Danas je u prostorijama Županijskog vartogasnog operativnog centra župan Goran Pauk predao na korištenje Vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije sustav video nadzora putem kojeg će se moći nadzirati do 500 km2 površine.

Danas je u prostorijama Županijskog vartogasnog operativnog centra župan Goran Pauk predao na korištenje Vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije sustav video nadzora putem kojeg će se moći nadzirati do 500 km2 površine.

"Instalacija ovog sustava predstavlja krunu projekta budući je financijski najveća, a ujedno i najvažnija aktivnost ovog projekta od koje očekujemo najveće pozitivne učinke. Svjedoci smo velikog broja požara ovog ljeta, ali i prethodnih sezona na području naše županije. Primjenom ovog sustava broj požara i intervencija naših vatrogasaca značajno će se smanjiti, a to znači i očuvanje prirodne ljepote naše županije, što je od iznimne važnosti za turizam koji je zadnjih godina u značajnom porastu.", rekao je župan Pauk.

Sustav je  vrijedan gotovo 1,4 milijuna kuna, a realiziran je u okviru projekta HOLISTIC kojeg Šibensko-kninska županija provodi u suradnji s Javnom ustanovom Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Riječ je o pilot sustavu koji predstavlja primjenu modernih informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) za preventivno i optimalno djelovanje u otkrivanju i nadzoru šumskih požara. Uvođenje ovog sustava omogućit će kvalitetno motrenje i zaštitu šuma od požara i na taj način rasteretiti ljudske motritelje te omogućiti bržu detekciju i žurnije djelovanje u slučaju nastanka požara.

Uz to, ovaj sustav rezultirat će smanjenjem neprijavljenih spaljivanja poljoprivrednog otpada, a znamo da je upravo neodgovorno ponašanje ljudi glavni uzrok većine požara. Kamere koje snimaju u vidljivom spektru instalirane su na 3 lokacije, na brdu Kamenar, Vatrogasnom domu u Dubravicama i u zaleđu Srime. Kamere imaju mogućnost prepoznavanja dima na 10 m visine iznad zemlje na masksimalnoj udaljenosti od 10 km, a ukupno gledajući pokrivaju oko 500 km2 površine.

Operativni motrilački centar iz kojeg će se cjelodnevno nadzirati stanje na terenu smješten je prostorijama Županijskog vatrogasnog operativnog centra u kojima se nalazi i pozivni centar 112, predstavnici vatrogasaca i državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Uz članove projektnog tima, svečanom puštanju u rad sustava video nadzora šumskih požara prisustvovali su i  ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, načelnik Državnog informacijskog i komunikacijskog sustava zaštite i spašavanja Davor Spevec, zamjenik župana i predsjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Zoran Smolić, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Danijel Mileta, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Šibenik Milovan Kević, načelnik PU Šibensko-kninske Ivica Kostanić te zapovednici javnih vatrogasnih postrojbi Šibenika, Vodica, Drniša i Knina.

Gospođa Ljiljana Šerić sa Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, koja je vanjski ekspert na projektu HOLISTIC za ovu projektnu aktivnost ukratko je prezentirala sustav video nadzora šumskih požara.

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić zahvalio je Šibensko-kninskoj županiji, JU Razvojna agencija i projektnom timu projekta HOLISTIC u ime Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije koja će koristiti sustav video nadzora.

Podsjetimo, „Holistički model integralne zaštite od šumskih požara – HOLISTIC“ je strateški projekt financiran iz pretpristupnog fonda Europske unije IPA Jadranska prekogranična suradnja, u kojem Šibensko-kninska županija sudjeluje kao projektni partner uz još 19 projektnih partnera iz Hrvatske, Italije, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Grčke. Raspoloživi budžet za Šibensko - kninsku županiju iznosi 440.478,11 €, od čega Europska unija sufinancira 85% cjelokupnog iznosa, a preostalih 15% se sufinancira kroz plaće tj. rad djelatnika Županije i Razvojne agencije te iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

Cilj projekta, koji je započeo u listopadu 2013. godine a traje do rujna 2016. godine, je podržati održivo zajedničko upravljanje prirodnim resursima prevencijom šumskih požara i zaštitom javnih zgrada od posebnog značaja od potresa te podržati održivu uporabu biomase zaštitom vrijednih prirodnih resursa, istodobno razvijajući prekograničnu suradnju jadranskog područja.

 

 

 

HPB: 2390001-1100348865
Broj žiro računa ZAKLADE KORNAT

Copyright © 2024 | Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije | Sva prava pridržana | Web dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja