28.03.2024   •     +385 (22) 200 293   •     vz@vzskz.hr
 

 

  28.03.2014 17:02

Informacija sa 4.sjednice Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajedice

 

4. sjednica Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice, održana je 27. ožujka 2014. godine u Križevcima.

4. sjednica Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice, održana je 27. ožujka 2014. godine u Križevcima.

Članovima Predsjedništva pridružili su se i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Križevaca Branko Hrg i njegov zamjenik Ivan Vuk.

Na dnevnom redu su razmatrani  Rebalans Plana prihoda i rashoda za 2014. s izmjenama Operativnog programa rada za 2014. g. i Prijedlog I. izmjena Plana nabave za 2014. koje su izrađene u skladu sa rebalansom. Potvrđene su odluke donesene na temelju članka 28. stavka 7. Statuta HVZ-a: Odluka o donaciji (darovanju) službenog vozila HVZ-a koje je donirano Općini Žumberak i Pravilnik o izmjenama Pravilnika o dopunama Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji poslova u Stručnoj službi Hrvatske vatrogasne zajednice. 
Članovi Predsjedništva su analizirali Prijedlog izvješća o radu HVZ za 2013.g. i o financijskom poslovanju – završni račun HVZ za 2013. godinu, te Izvršenje Operativnog programa rada HVZ za 2013. S financijskim pokazateljima.
Usvaja se Prijedlog Odluke o projektu „Holistic-Adriatic Holistic Forest Fire Protection“ kojim se utvrđuje da je Hrvatska zajednica zajedno sa 20 partnera iz 8 zemalja jadranske regije prijavila i dobila zajednički projekt „Adriatic Holistic Forest Fire Protection“. Ukupni budžet projekta iznosi 9,363.801,29 €UR, a budžet Hrvatske vatrogasne zajednice iznosi 245.908,56 €UR (od čega su nepovratna sredstva EU 209.022,28 €UR, a učešće vlastitih sredstava iznosi 36.886,28 €UR). Cilj projekta HOLISTIC je prevencija i smanjenje posljedica prirodnih rizika i katastrofa, s posebnim naglaskom na smanjenje rizika od šumskih požara i potresa. Rezultat, odnosno krajnja korist projekta HOLISTIC za Hrvatsku vatrogasnu zajednicu kao krovnu organizaciju hrvatskog vatrogastva je kroz interdisciplinarni (holistički) pristup analizirati stanje zaštite od požara u RH i u jadranskom okruženju, razvoj geo-hidroloških informacijskih podloga, te prilagodba i implementacija suvremenih metoda i softverskih rješenja koje imaju za cilj unapređenje prevencije, suzbijanja i sanacije posljedica požara raslinja, kao i razvoj suvremenih (softverskih) alata za edukaciju i rukovođenje na vatrogasnim intervencijama kod požara raslinja. 
Prijedlogom  Odluke o održavanju svečane sjednice i 138. redovite sjednice Skupštine HVZ-a određeno je vrijeme održavanja svečane sjednice Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice za 05. svibnja 2014. godine u 12 sati u Koprivnici (VZŽKK),  a 138. redovita sjednica Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice održat će se 14. lipnja 2014. godine  u Varaždinu (VZŽV). 
Prijedlog Programa mjeseca zaštite od požara za 2014. godinu određuje koje se sve manifestacije održavaju u povodu obilježavanja »Mjeseca zaštite od požara« u 2014. godini. U svrhu promicanja vatrogasne djelatnosti i značenja poduzimanja preventivnih mjera zaštite od požara, održava se stalna tradicionalna manifestacija pod nazivom »Mjesec zaštite od požara«. Radi njegovanja tradicije vatrogastva održava se 4. svibnja, na dan Sv. Florijana stalna manifestacija pod nazivom »Dan vatrogastva«. 
Usvojen je Prijedlog Odluke o dodjeli plaketa s likom Đure Deželića i Mirka Kolarića
Povelje i plakete s likom Đure Deželića i Mirka Kolarića dodijelit će se na svečanoj sjednici Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice koja će se održati 5. svibnja 2014. godine u Koprivnici.
Povelje i plakete s likom Đure Deželića dodjeljuju se na prijedlog vatrogasnih zajednica županije/Grada Zagreba.

Red.
Br.

Ime

Prezime

Vatrogasna zajednica 
županije

1.

Antun

Matijević

VZŽ Brodsko-posavska

2.

Božidar

Štubelj

VZŽ Koprivničko-križevačka

3.

Julije

Jauk

VZŽ Međimurska

4.

Zdravko

Pizek

VZŽ Varaždinska

Na prijedlog predsjednika Odbora za odlikovanja i priznanja I. Glasa predloženo je dodjeljivanje Povelje i plakete s likom Đure Deželića Stjepanu Matkoviću iz VZŽ Krapinsko-zagorske.

Povelje i plakete s likom Mirka Kolarića dodjeljuju se na prijedlog vatrogasnih zajednica županije/Grada Zagreba.

Red.
br.

Ime

Prezime

Vatrogasna zajednica 
županije

1.

Franjo

Bartolić

VZŽ Osječko-baranjska, posthumno

2.

Mirko

Škarić

VZŽ Primorsko-goranska

3.

Vladimir

Štimac

VZŽ Sisačko-moslavačka

4.

Nikola

Hrvačić

VZŽ Zagrebačka

5.

Mirko

Vrbanec

VZ Grada Zagreba

 

Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodjeli vatrogasnih priznanja,  odlikovanja, znamenja, povelja i plaketa uvodi novinu da se posthumno mogu dodijeliti sva vatrogasna odlikovanja. Vatrogasne plamenice mogu se dodijeliti posthumno ukoliko je vatrogasac smrtno stradao na intervenciji.
Članovi Predsjedništva upoznati su sa Okvirnim programom održavanja 11. državnog natjecanja vatrogasne mladeži RH.
Prijedlog Programa informativno – promidžbene i nakladničke djelatnosti u 2014.  godini daje prikaz aktivnosti preventivno-promidžbene i nakladničke djelatnosti za 2014. godinu. Povećana je naklada Priručnika za osposobljavanje vatrogasaca sa 500 primjeraka na 2500 zbog povećane potražnje, a zbog Izmjena i dopuna mjerila o korištenju sredstava premija osiguranja za 2014. godinu, u koji je uvrštena i obuka i usavršavanje vatrogasaca. Iz istog  je razloga u Program uvršten i priručnik Prva pomoć u vatrogastvu. Naklade su definirane potrebama koje su izrazile vatrogasne zajednice županija /Grada Zagreba. Tiskat će se priručnik Intervencije u nesrećama pri prijevozu opasnih tvari iPriručnik za vatrogasna natjecanja u RH za kojim je povećana potražnja. U prvoj polovici godine tiskat će se i Fotomonografija Gjuro Stjepan Deželić i Monografija Mirko Kolarić. Razlog uvrštavanja prve knjige je u kontekstu ponovnog otkrivanja spomenika na Prilazu Gjure Deželića dok će se Monografija o Mirku Kolariću tiskati u povodu 150. obljetnice varaždinskog vatrogastva. S obzirom da sve izmjene iziskuju povećana financijska sredstva, odgođen je za 2015. godinu tisak Vatrogasnog pojmovnika i Priručnika za voditelje vatrogasne mladeži. Za Mjesec zaštite od požara tiskat će se brošura "Kako spriječiti nesreće" u koju će se umetati naljepnica s kratkim uputama o ponašanju u slučaju požara. U svibnju će se tiskati i mirisni borovi za automobile s logom HVZ-a i s kratkom preventivnom porukom. Za korisnike Kampa vatrogasne mladeži tiskat će se brošura "Kamp vatrogasne mladeži HVZ-a". Povodom početka školske godine za učenike prvih razreda tiskat će se raspored sati s vatrogasnim motivom.
Prijedlogom Odluke o imenovanju članova Povjerenstva za izbor likovnih i literarnih radova Predsjedništvo Hrvatske vatrogasne zajednice imenuje članove Povjerenstva za izbor likovnih i literarnih radova i Povjerenstva za likovnu umjetnost. Na 2. sjednici održanoj 6. studenoga  2013. godine Predsjedništvo je donijelo Odluku o raspisivanju natječaja za najbolji likovni i literarni rad djece i mladih iz područja vatrogastva u 2013/2014. godini. Natječaj će trajati  do 15. travnja 2014. godine.        Izbor najboljih radova provodit će navedena povjerenstva.
Prijedlogom Odluke o korištenju službenih mobilnih telefona predlaže se prelazak Stručne službe HVZ-a na nove tarife kojima bi se ostvarile znatne uštede u odnosu na ranije primjenjivane tarife. HVZ je prikupljao ponude za mobilnu telefoniju. Odluka se odnosi samo na Stručnu službu HVZ-a, a vatrogasni subjekti nemaju obvezu korištenja dogovorenih uvjeta u mobilnoj telefoniji. Povećan je iznos pretplate, ali su smanjeni limiti i u konačnici bi trebali imati uštede 20-30% mjesečno. 
Prijedlogom Odluke o imenovanju ovlaštenih predstavnika i odgovorne osobe javnog naručitelja – Hrvatske vatrogasne zajednice, u postupcima nabave i javne nabave  predlaže se imenovanje ovlaštenih predstavnika naručitelja sukladno Zakonu o javnoj nabavi. U skladu sa načelom razdvajanja dužnosti imenuju se i osobe zadužene za praćenje provedbe ugovora  u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.
Usvaja se Prijedlog Odluke o dodjeli zvanja „viši počasni vatrogasni časnik“ i dodjeljuje se zvanje „viši počasni vatrogasni časnik“ g. Iliji Prebegu iz Rakovice, članu DVD-a Rakovica. Također je usvojen prijedlog predsjednika A. Sanadera da se dodijeli titula počasnog zapovjednika g. Vinku Pošti.

Na sjednici su usvojeni slijedeći pravilnici: 
Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o natjecanjima vatrogasaca u Republici Hrvatskoj
Pravilnik o polaganju ispita za vatrogasnog suca
Pravilnik o provedbi Kupa HVZ
Pravilnik o korištenju računalne aplikacije Hrvatske vatrogasne zajednice „Vatrogasna mreža“.

                                                                                                                                                      Izvor :www.hvz.hr

 

 

 

HPB: 2390001-1100348865
Broj žiro računa ZAKLADE KORNAT

Copyright © 2024 | Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije | Sva prava pridržana | Web dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja